LEGO Informatie overzicht

Hier vind je een overzicht van LEGO informatie, zoals LEGO-Stores, een overzicht van alle LEGO thema’s, handige Tips & Tricks en een korte geschiedenis en leuke informatie van het leukste speelgoed ter wereld.

Advertentie

 

overzicht lego thema'sveel bouwplezier | overzicht LEGO-stores

 

Iedereen kent de steentjes, maar hoe zijn ze eigenlijk ontstaan? En waar komen ze vandaan? Het begon allemaal in 1932 met het houtbewerkings zaakje van Ole Kirk Christiansen.

Van hout naar plastic

Ole Kirk begon in 1916 met het maken van houten meubels, maar maakte in 1932 de overstap naar houten speelgoed. Dit was ook het moment dat hij de naam LEGO ging gebruiken. Na de tweede wereldoorlog werd het gebruik van plastic steeds populairder en ook Ole Kirk begon hier gebruik van te maken. In 1947 ging hij onder licentie de LEGO blokjes produceren, de bekende steentjes met ronde noppen bovenop en hol aan de onderkant waardoor ze met elkaar verbonden kunnen worden.

Patent

In 1957 kwam het patent op de belangrijke verbetering waardoor de steentjes nog beter op elkaar blijven zitten. De plastic buisjes aan de onderkant. Daardoor kunnen de steentjes op meer manieren met elkaar verbonden worden en zaten ze steviger aan elkaar vast.

Van Ole Kirk naar Godfred

In 1958 overleed Ole Kirk en nam zijn zoon Godfred het bedrijf over. Twee jaar na het overlijden van Ole Kirk brak er brand uit in de opslagplaats, waardoor veel houten speelgoed verloren ging. Dit was het moment waarop Godfred besloot om met het maken van het houten speelgoed te stoppen en zich volledig te richten op het maken van de kunststof steentjes.

Wielen en andere nieuwe elementen

Door het uitbreiden van het systeem in 1961 en 1962 met wielen en nieuwe elementen met andere hoogten, werd het speelgoed ook populairder in de Verenigde staten en Canada. Vanaf 1963 wordt er gebruik gemaakt van ABS, acrylonitril-butadieen-styreen, in plaats van kunststof celluloseacetaat.

Treinsysteem van LEGO

Een van de succesvolste series werd in 1966 geïntroduceerd: het LEGO treinsysteem. Met een motor die draaide op een batterij konden zelfgebouwde treintjes over rails rijden. In 2006 werden de draadloze treinen op de markt gebracht.

Grote blokken voor de kleintjes

In 1969 werden speciale grote blokken op de markt gebracht onder de naam DUPLO. Deze stenen bevatten geen kleine onderdelen zodat er geen inslikkingsgevaar is. Ook kunnen kleine kinderen de blokken beter vasthouden. Hierdoor werd LEGO nog populairder en maakte het bedrijf een grote groei door.  Vanaf dit moment werden er door de hele wereld fabrieken neergezet.

Technisch LEGO

In 1977 kwam LEGO met LEGO Technic. Hiermee kunnen vooral voertuigen zoals auto’s en bouwvoertuigen, waarbij de techniek centraal staat. Soms zit er een motor of mechanisch onderdeel bij de set, waardoor het voertuig uit zichzelf kan rijden.

Het patent verlopen

In 1988 verliep het laatste patent van LEGO. Sinds dat moment zijn er verschillende fabrikanten die de steentjes namaken.

Advertentie